דפים

יום רביעי, 26 במאי 2010

מי שמוכן לקום מוקדם וללכת למקום חשוך יוכל לראות שביט חדש



ב-8 ביולי שביט חדש בשם מקנוט צולם על ידי אסטרונום חובב, ג'ון צומאק מאוהיו, בשמי חצי כדור הארץ הצפוני.
המחזה צולם באמצעות מיקרוסקופ מיוחד ומצלמה דיגיטלית משוכללת במשך רבע שעה.
מקנוט יהיה נראה לעין באמצע יוני לצופים הנמצאים במקומות חשוכים. הוא צפוי להתבהר בשבועות הקרובים, כאשר יגיע למרחק של 1.13 יחידות אסטרונומיות (כ-170 מיליון קילומטר).
האטמוספרה של השביט, או הגז הנפט מגלעין השביט היא עצומה – היא גדולה יותר מכוכב הלכת צדק, זה מה שנותן לשביט פוטנציאל להיראות לעין הבלתי מזוינת.

יום ראשון, 23 במאי 2010

דברי סיכום להתנסות בבלוג ובקורס

הבלוג הנוכחי הינו בלוג חינוכי שבמסגרתו התמקדנו בנושא מדספלינת המדעים, מערכת השמש והיקום, התואם את אוכלוסיית כיתות ה'. אך בכדי להסביר את הקשר שלנו לנושא זה, חשוב מאוד להציג את עצמנו וניסיוננו.

עורכת הבלוג הראשונה הינה גננת מזה 30 שנה בגן חובה באזור השרון. במסגרת עבודתה היא מטפחת את דיספלינת המדעים. כמו כן, ילדי הגן אותו היא מחנכת מבקרים באופן קבוע במרכז מדעים בעירם ונושא הבלוג הינו הנושא הנבחר השנה.

עורכת הבלוג השניה הינה מורה העובדת מזה 9 שנים בבית הספר היסודי והשנה נמצאת בשנת שבתון. במסגרת עבודתה, מעבר להיותה מחנכת כיתה, היא מורה למדעים. במסגרת עבודתה מלמדת, עורכת הבלוג השנייה, את תכני הבלוג. לבקשתה וברשותה של עורכת הבלוג הראשונה, נבנה הבלוג הנוכחי בהתאמה לאוכלוסיית כיתות ה' בכדי לעשות בו שימוש בחזרתה מהשבתון.

תהליך התהוות הבלוג היה מסע מרתק ומעניין בפני עצמו. נתקלנו בקושי בבחירת נושא הבלוג לאור העובדה שחיפשנו נושא שיהיה קרוב לליבנו.

בניית הבלוג נתקלנו בקשיים הן טכניים והן תוכניים. במהלך כתיבת הפוסטים ניתן לראות שינוי באופי הכתיבה וזאת מהסיבה כי סוגה זו הייתה חדשה עבורינו. אולם, כעוסקות בחינוך אנו רואות חשיבות רבה להתנסות בכתיבת הבלוג בטרם נפעיל אותו בקרב תלמידנו (רידג'ארדסון, 2006).

נכון לתאריך הנוכחי, לצערנו לא קיבלנו תגובות רבות. ייתכן כי הסיבה נעוצה בעובדה כי זהו בלוג חינוכי והחיבור לתכני הבלוג לא היו מעולמם של שאר הסטודנטיות שהשתתפו בקורס. בקבלת התגובות לבלוג אנו רואות חשיבות רבה לאור העובדה כי זוהי קהילה לומדת. כמו כן, אנו חושבות כי התגובות נותנות מעין משוב והינם חלק בלתי נפרד מהבלוג.

במבט לאחור, בלמידה מרחוק מצאנו מספר יתרונות: נגישות לקורס בכל זמן פנוי, קשר רציף עם המרצה, . למידה בקצב זמן מותאם אישית, ידע מקצועי נגיש, העברה מהנה וחוויתית של החומר. עם זאת, מצאנו גם חסרונות כגון: הרגשת ריחוק עקב חוסר אינטראקציה אישית עם המרצה ומחסומים טכנולוגיים.

סלנט (2006) במאמרו הוראה בסביבה ממוחשבת מבוססת בלוגים מתייחס ליתרונות בשימוש הבלוג בביה"ס. בחרנו להביא יתרון שמתייחס גם אלינו כסטודנטיות והינו הכתיבה בבלוג מעצימה את התלמידים.

וכאן נסיים את דברינו ונודה לך ד"ר נילי מור על הזכות שנפלה בחלקנו להשתתף בקורס "תקשורת מערכתית כאמצעי להובלת שינויים" ולהעצמתנו כסטודנטיות לתואר שני בחינוך.

יום שני, 10 במאי 2010

אתיקה ברשת וכתיבה "לעולם ללא גבולות"


הנגישות הגדולה לרשת האינטרנט והמידע הרב המצוי בה מחד, לעומת, הקלות בה ניתן להעתיק את המידע הדיגיטאלי בצרוף אנונימיות יחסית של המשתמש מאידך, מהווים פוטנציאל אדיר לניצול לרעה. הודות לשימוש הרב ברשת האינטרנט, הפך נושא זה לאחד מהנושאים הבעייתיים והמרכזיים בחיי היומיום.
האינטרנט הוא עולם ללא גבולות ללא מגבלות וללא הגבלות. ישנו חופש ביטוי/צנזורה כל אחד יכול לכתוב מה שהוא רוצה, כמה שהוא רוצה, היכן שהוא רוצה וכמעט ללא הגבלה. אפילו אפשרי הדבר בעילום שם. נושא שלכשעצמו בעייתי בעיננו בעידן הטוקבקים בעיתיות נוספת, בהיעדר צנזורה, היא היכולת של כל אחד להגיע למידע בעייתי, כגון ילדים הנכנסים לאתרי פורנוגרפיה, או אפילו כניסת מבוגרים לאתרים המשדרים תמונות אכזריות במיוחד של הוצאות להורג וכו' ואחרי שלחצת בלי משים על העכבר, התמונות כבר שם ואין דרך חזרה מתחושת הזעזוע הכבדה הממשיכה ללוות אותך אחר כך עוד ימים רבים. לא דיברנו עוד על סטיות באינטרנט כמו פדופיליה, לא דיברנו על דברי הסתה ולא גם על פרסומים ביטחוניים אשר עוברים צנזורה צבאית, פרסומם נמנע בכל כלי התקשורת אבל באינטרנט הם כבר מזמן... שמות של הרוגים בתאונה או מבצע צבאי, צילומים משם, המתפרסמים עוד לפני שהמשפחה יודעת ועוד כהנה וכהנה. כמו כן, יש לתת את הדעת על אחת הסוגיות המעוררות סבך בעיות משפטיות והיא זכויות היוצרים. עד לפני מספר שנים חוקי זכויות היוצרים לא היו במודעות ובשימוש יומיומי של מנהלי יחידות מחשב ואנשי תעשיית המידע. הודות לשימוש הרב ברשת האינטרנט, הפך נושא זה לאחד מהנושאים הבעייתיים והמרכזיים בחיי היומיום.
עם זאת, אל לנו לשכוח כי רשת האינטרנט היא כלי יעיל להחלפת מידע, המסייע לקידום המדע והחינוך ברחבי העולם כולו. ג'יי הורוויץ (2007) במאמרו הדן בנושא הבלוג טוען ש"קריאה/ כתיבה אישית/ ציבורית דרך בלוגים וכלים דומים יכולה להוות בסיס ללמידה אמיתית". (שם, 2007). הורביץ מציין מספר דברים התורמים ללמידה. האחד, הבלוג הינו אמצעי המכוון את התלמיד לארגן את הלמידה בתוך המרחב הלימודי הרחב יותר. השני, הבלוג משמש כפרוטפוליו דיגטלי ומעודד את התלמיד לארגן את הלמידה שלו בתוך המרחב הלימודי. והאחרון, אחריותו האישית של התלמיד ללמידה המעשיר הן את התלמיד והן את עמיתיו ללמידה.
מבחינה עובדתית, אין עדיין הסדרי חקיקה ברורים בנושא אולם אין זה אומר שכל מה שבאינטרנט הוא הפקר ואפשר להשתמש בו ללא קבלת רשות. ולכן, על מנת להשכיל להשתמש באינטרנט באופן נאות, וככזה שיגן על ילדינו הלומדים, אין ספק שישנו צורך בצנזורה עם חשיבה בינלאומית ושיתוף פעולה בעניין מצד גורמים חינוכיים כגון משרד החינוך וגורמים משפטיים.






באתר משרד החינוך ישנה התייחסות לנושא האתיקה.

מדוע משרד החינוך לדעתכם מייחס חשיבות גדולה לנושא?



ושאלתינו אנשי חינוך/תלמידים "מה אתם הייתם עושים?" מדבריו של חיים הכט.

יום שבת, 8 במאי 2010

מערכת השמש


מערכת השמש מורכבת מכוכב אחד מרכזי הלא היא השמש.
כל הגופים במערכת השמש מוארים על ידי השמש המספקת להם אור וחום. את השמש מקיפים שמונה כוכבי לכת ומספר כוכבי לכת ננסיים. כולם כדוריים.
  • ארבעה כוכבי לכת ננסיים: אריס, כארון, פלוטו ומרס.
  • ארבעה כוכבי לכת ענקיים: נפטון, אורנוס, שבתאי וצדק. העשויים מחומרים במצב צבירה גז (בעיקר מימן והליום).
  • ארבעה כוכבי לכת ארציים: מאדים, כדור הארץ, נגה וכוכב לכת חמה. העשויים חומרים במצב צבירה מוצק (סלעים).

את השמש מקיפים גופים נוספים שאינם כדוריים. אסטרואידים, שביטים ומטאוריט שהוא חלקיק קטן של אסטרואיד או חלק משביט מתקרב מאוד לכדור הארץ. כשרסיס עובר את האטמוספירה של כדור הארץ הוא נקרא מטרואיד. כשמתכלה באויר ואינו מגיע לקרקע הוא נקרא מטאור.

הכנסו לאתר אופק לפעילות מערכת השמש-המשפחה שלנו ביקום. הקישו על ההדמיה ונכינו כרטיס זיהוי לכוכב לכת שתבחרו.




הגלקסיות


הכוכבים שביקום אינם מפוזרים באופן אחיד. מרביתם מרוכזים בחלל באזורים "צפופי כוכבים", הנקראים גלקסיות. כל גלקסיה מכילה מאות מיליארדים כוכבים וגם אבק וגזים.
כל הכוכבים שאנו רואים בשמי הלילה שייכים לגלקסיית שביל החלב שהיא הגלקסיה שבה אנו נמצאים. מכדור הארץ היא נראית כמו פס בהיר החוצה מאופק עד אופק את שמי הלילה. מכאן שמה שביל החלב.
הגלקסיה הקרובה ביותר אליה היא גלקסיית אַנְדְּרוֹמֶדָה. מספר כוכביה גדול פי 10 ממספר הכוכבים שבגלקסית שביל החלב והיא דמוית חילזון. גלקסיה הקטנה פי 4 מגלקסית שביל החלב היא גלקסית M33 הנראית כגלגל ענק מסתובב. (מתוך: מדע וטכנולוגיה. הוצאת מט"ח אוניברסיטת ת"א).
לאחר קריאתכם לאיזו מערכת אנחנו שייכים? ולאיזו גלקסייה שייכת המערכת שלנו?

יום שישי, 7 במאי 2010

מידעון כוכבי לכת

לפניכם דוגמא ל2-כרטיסי זיהוי של כוכב לכת ננסי וכוכב לכת ענקי.
היכנסו לאתר אופק במדע וטכנולוגיה. בחרו בנושא כדור הארץ והיקום לפעילות מערכת "השמש - המשפחה שלנו ביקום". הקישו על כל אחד מהגופים בהדמיה (שמש, כוכבי לכת, אסטרואידים, שביטים) ותקבלו את כרטיס הזיהוי שלו.
הוסיפו כרטיס שיצרתם לבלוג - גלישה נעימה.

יום חמישי, 6 במאי 2010

כוֹכָב או כוֹכָב לֶכֶת?

הכוכבים הם כדורי גז לוהטים ענקיים הנמצאים בחלל. הטמפרטורה בהם גבוהה מאוד והם מייצרים ומפיצים אור וחום רב הגורמים להם לזהור. צבע האור ועוצמתו שונים מכוכב לכוכב.

והשמש, האם גם היא כוכב? התשובה היא כן! כל הכוכבים שבגלקסיות שלנו הם שְׁמָשוֹת.
השמש היא כוכב מיני מאות מיליארדים של כוכבים אחרים, כוכב שנמצא על אחת הזרועות של גלקסית שביל החלב והיא נמצאת הרחק ממרכז הגלקסיה.
ישנם כוכבים, כדוגמת השמש, שמקיפים אותם כמה גופים שנקראים כוכבי לכת (פְּלָנֶטוֹת).
הכוכב (השמש) וכוכבי הלכת (הפלנטות) מרכיבים יחד את מערכת השמש.
כל כוכב לכת מרכיב את השמש במסלול קבוע משלו.
לכוכבי הלכת (פלנטות) בניגוד לכוכב (שמש), אין מקור חום ואור עצמי. הם מוארים על ידי השמש.
השמש היא מקור האור והחום של כוכבי הלכת.
מדוע המושג כוכב לכת מטעה? הציעו שם אחר למושג "כוכב לכת".

יום שלישי, 4 במאי 2010

מהו בלוג חינוכי?
בלוג חינוכי הוא בלוג שתכניו הם חינוכיים: פעילויות, הודעות ודרכו ניתן ללמד בדרך מעניינת שתגרה את התלמיד ללמידה, ולקישור לאתרים נוספים. אחד היתרונות של הבלוג החינוכי הינו שפרט למידע ופעילות (שאלות וכדו') ניתן גם ליצור תקשורת בין יוצר הבלוג (המורה) לקוראיו, להעביר פידבקים, וכמו כן ישנה אפשרות לשינויים בזמן אמת.
ללמידה באמצעות הבלוג ישנה חשיבות רבה הן לתלמיד והן למורה. מבחינת התלמיד למידה באמצעות הבלוג נוכל להתייחס להיבטים הבאים: פיתוח חשיבה ביקורתית, שיוויון הזדמנויות, פיתוח ויכולת יצירת תרבות קריאה/כתיבה, העצמת התלמיד, השפעה על סגנון כתיבה.
מבחינת המורה אופי ההוראה משתנה מהוראה פרונטלית לכיוון הנחייה והדרכה.
הבלוג מאפשר שימוש באסטרטגיות למידה שיתופית בעזרת פרסום תגובות והודעות תוך כדי התבססות על סימוכין ומקורות (Richardson, 2006) .
הבלוג מאפשר אינטראקציה חברתית-לימודית בין המורה לתלמיד ויוצרתרבות למידה של שיתוף במידע נייד ונגיש.

בעבודת תואר שני שבחנה את אפקטיביות הלמידה באמצעות בלוג אישי לעומת למידה פרונטאלית בשני תחומי הדעת אנגלית וביולוגיה לא מצאה פרי ניבה הבדלים מבחינת הידע אולם, נמצא הבדל משמעותי ברמת המוטיבציה בביולוגיה לעומת אנגלית. כמו כן, כמות האינטראקציה והשיח המקוון העצימה את מעמד התלמידים.
האם לדעתכן באמצעות הבלוג הלמידה תהיה אפקטיבית נותר?

אתן מוזמנות להגיב על כך.

יום חמישי, 22 באפריל 2010

יום כדור הארץ


גם ישראל לא מצטרפת למאבק בהתחממות הגלובלית ומכבה את האור לשעה.
אמש, 22 באפריל 2010, ציינו אזרחי ישראל את יום כדור הארץ הבינלאומי בכיבוי אורות. קמפיין עולמי זה בו מכבים את האורות במשך שעה בכל העולם באופן יזום נולד באוסטרליה על ידי פעילי סביבה והארגון העולמי "הקרן לשמירת חיות הבר"
(WWF) והאירוע נערך השנה בפעם הרביעית.

כיצד ציינו את יום כדור הארץ בסביבתכם הקרובה?

אתם מוזמנים להגיב על כך.


כוכב הלכת הצעיר ביותר




חברי קבוצת אסטרונומים הצליחו לגלות את מה שהם קבעו ככוכב הלכת הצעיר ביותר שהתגלה עד כה מחוץ למערכת השמש. גילו בסך הכל 35 מיליון שנה (גיל כדור הארץ 4.5 מיליארד שנה) והוא ממוקם במרחק של 83 שנות אור מאיתנו . חקר ככוכב לכת זה יעזור לנו להבין טוב יותר את האבולוציה על כדור הארץ.


רב הסקרים המשמשים לאיתור כוכבי לכת נוטים לגלות את כוכבי הלכת הזקנים, בעלי גילאים של מיליארדי שנים. כוכבים צעירים נוטים לקיים שדות קרינה מגנטית מאסיביים ומייצרים להבות שמש וכתמי שמש, העלולים לחקות את התופעה של כוכב לכת המקיף אותם וקשה להפריד את האותות הללו מאות ההסתרה של כוכב הלכת את השמש.BD+201790 הוא כוכב פעיל מאוד, והאסטרונומים הכריזו בשנה שעברה כי עשויים להיות לו כוכבי לכת.
"כוכב הלכת התגלה באמצעות חיפוש שונות קטנה בעוצמת האור של הכוכב, הנגרמת בידי התגית הכבידתית של כוכב הלכת בעת הקפתו – בטכניקה המכונה תנודת דופלר" אומרת גאלבז-אורטיז. "התגברות על ההפרעות הנגרמות בשל פעילות הכוכב היתה האתגר העיקרי של הצוות, אך בזכות העובדה שהיו בידיינו נתונים רבים מטלסקופים גדולים, הצלחנו לחשוף את חתימת כוכב הלכת."
הצוות צפה בכוכב במשך חמש השנים האחרונות במספר טלסקופים ובהם המצפה בקאלר-אלטו באלמריה שבספרד והמצפה לוס מוצ'אצ'וס בלה-פאלמה בספרד.



http://www.universetoday.com/2010/02/18/astronomers-find-youngest-exoplanet-yet/
Source: Alpha Galileo

יום ראשון, 18 באפריל 2010

שמות כוכבי הלכת מהמיתולוגיה הרומית


הידעתם שבשפות אחרות נקראים כוכבי הלֶכֶת על שמם של אלים יוונים ורומים.
כוֹכָב חֲמָה נקרא מַרְקוּרִי שהיה שליח האל וכוכב נגָה היא וֶנוּס, אלת היופי הבהירה.
ונוס היא הבוהקת ביותר מבין כוכבי הלכת ובשל כך העניקו לה את שמה.
מצאו שמות נוספים של כוכבי הלכת על שמם של האלים והוסיפו לבלוג.

יום שני, 12 באפריל 2010

"נוף ירח" - ציורו של ילד מהשואה



בשנת 2005, 60 שנה לאחר השואה, נקרא על שמו של פיטר גינץ.
באותה שנה יצא בצ'כיה בול על שם פיטר גינץ ובו מופיע אחד מציוריו הנקרא "נוף ירח".
פיטר גינץ היה נער יהודי מצ'כיה. נער מוכשר מאוד שחלם על מסעות באוקיינוסים בחלל. בגיל 13 נשלח עם משפחתו לגטו טרזינשטאט. בגטו המשיך לצייר, כתב יומן ואף ערך עיתון ילדים בשם "וֶדֶם".
ציורו המפורסם "נוף ירח" המתאר את מראהו של כדור הארץ למתבונן בו מהירח מעיד על חלומו להיות חוקר ומדען. פיטר לא שרד את השואה.
אילן רמון ז"ל, האסטרונאוט הישראלי הראשון, לקח עמו לחלל העתק של הציור של פיטר.

מתוך ריאיון של אילן רמון ז"ל חצי שנה לפני האסון (מתוך: אתר ידען).

ניתנת לכל אסטרונאוט הזדמנות לקחת איתו עשרה דברים שבהמשך אחרי הנחיתה נותנים לארגוונים או למוסדות. בנוסף ניתנת אפשרות לקחת דברים לאנשים שאנחנו חפצים ביקרם. בדרך כלל זה למשפחה או לחברים, הרבה פעמים זה למדריכים שלנו כאן.במסגרת הדברים שהחלטתי לקחת לארגונים, אחד מהארגונים שפניתי אליו זה יד ושם. כבן לניצולת שואה ובנוסף, ההחשפות שלי לארגוני ניצולי שואה פה בארה"ב, והמשמעות עבורם של טייס ישראלי ואסטרונאוט ישראלי שטס לחלל.פניתי ליד ושם והצעתי להם לקחת משהו סמלי. הם החזירו לי מספר אפשרויות. אחת האפשרויות שבחרתי בה זו תמונה שצוירה על ידי נער בשם פיטר גינץ שהיה במחנה טריזנשטאט. הוא ארגן עם קבוצת נערים נוספת שם הרבה מאוד פעילות. הם כתבו עלון תוך כדי שהות במחונה. הוא היה הרוח החיה. היה בחור מאוד מוכשר. הוא צייר ציורים וגם כתב. הם כתבו והעבירו מאחד לשני כדי שיוכלו לקרוא. אחד הציורים שלו היה ציור איך הוא דמיין נראה כדור הארץ מהירח. צריך לזכור שמדובר בשנות הארבעים של המאה שעברה. עוד אף אחד לא חלם להגיע לירח. אני לוקח את זה אתי וזה באמת מסמל יותר מכל קודם כל אם אפשר לקרוא לזה בצניעות – נצחון הרוח על מה שקרה בשואה וזה גם מסמל את ההמשכיות של פיטר גינץ שאני מסוגל לקחת את מה שהוא חשב בדמיונו לחלל. אני בטוח שאם הוא היה חי, הוא היה רוצה להיות באותו מקום שאני אהיה. אני לוקח את הדמיון שלו ואת הרוח שלו יחד איתי ולא רק את שלו, אלא את של כל מי שעבר את החוויה הנוראית הזאת של השואה.

יום שבת, 10 באפריל 2010

צמד חללליות צילם את התפרצות השמש


צמד חלליות "סטריאו" המקיפות את השמש בשני מסלולים שאחד מקדים את כדור הארץ והשני מפגר אחריו צילמו ב- 12-13 באפריל 2010 את התפרצות השמש המרהיבה, שבהקה בתחום האולטרה סגול הקיצוני, כשהיא מתרחקת מן השמש. הייתה זאת אחת ההתפרצויות הגדולות ביותר שצולמו. קוטרה של הבליטה היה כה גדול שהיא בעצם נמתחה על פני מחצית מהשמש 800,000 קילומטרים.
הבליטות הן עננים קרים יותר של הפלסמה המרחפים מעל פני השטח של השמש בצורת רצועות הנשלטות בידי הכוחות המגנטיים. בגלל אי יציבותן הן מתפרצות החוצה מהשמש.
לידיעה ולסרטון באתר נאסא
נשמח לקרוא את התרשמותכם מהסרט.